30.09.2008 00:17

Přehled technologií u O2

Tak opět pomalu rozjíždíme náš web. I přes dlouhodobější nefunkčnost našeho webu, je návštěvnost pořád vysoká. Proto pomalu bude web opět zaplňovat informacemi.

Aktuálně se u O2 setkáte s těmito technologiema:

 

GPRS:

Průměrná rychlost 40 kbit/s, jedná se zastarolou technologii, kde není možné přidat zlepšení. I přesto je velmi hojně používané, z důvodu,že v některých místech není jiná možnost mobilního připojení. Pomalu ustupuje, výhodou je,že je integrovaná ve všech telefonech a zajišťuje plnou mobilitu.

Cena: Více v tarifech O2 (odkaz bude doplněn). Mapa pokrytí zde.

EDGE

Průměrná rychlost 120 kbit/s. Jedná se o nádstavbu pro GPRS. O2 tuto technologii plošně nenabízí. Tam kde ji chytíte, se jedná pouze již o nově pokrytá místa posílené signálem GSM nebo výměnou stavající základové stanice

Cena: Více v tarifech O2 (odkaz bude doplněn). Mapa pokrytí zde.

UMTS

Nejnovější technologie poskytující v České republice pouze O2. Jedinná,která má budoucnost, její rychlost se dá nadále rozvíjet. Technologie UMTS je nastavena na maximální rychlost 384 kbit/s, průměrná se pohybuje kolem 280 kbit/s. Většina aktuálně nabízených telefonů už disponuje technologii UMTS. Pokrytí aktuálně pouze Praha, Brno a jejich menší okolí. Více dle mapy.

Cena: Více v tarifech O2 (odkaz bude doplněn). Mapa pokrytí zde.

CDMA (450Mhz)

Speciální technologie O2 na speciální frekvenci 450Mhz. Kdysi stará 601 hlasová služba byla zrušena a předělána pouze na datovou síť. S toutu síti není možné využít roamingovou službu (mimo Rumunsko). Její průměrná rychlost se pohybuje kolem 500 kbit/s. Má dvě maximální rychlostní hranice. První je do 1 mbit/s a to pouze v případě starších modemů Revize 0 (všechny modely mimo Axesstel a Anydata combo 635). Pro rychlost až 3 Mbit/s je nutné použít modemy uvedené v závorce a být v pokrytí rychlejší varianty. Pokrytí 90% populace. Doporučujeme.

Cena: Více v tarifech O2 (odkaz bude doplněn). Mapa pokrytí zde.

 

HSDPA(450Mhz)

Technologie, která má budoucnost asi nejasnější. Aktuální maximální rychlost je omezena v síti na 1 Mbit/s . Její reálné možnosti jsou aktuálně až na 12 Mbit/s. Je již integrovaná v "lepších telefonech" a ve většine HW modemech. Pokrytí aktuálně pouze Praha, Brno a jejich menší okolí. Více dle mapy.

Cena: Více v tarifech O2 (odkaz bude doplněn). Mapa pokrytí zde.

 

 

Článek bude ještě opraven pro jeho kontrole. Omluvte proto gramatické chyby. Děkujeme :-)

—————

Zpět


Diskusní téma: Přehled technologií u O2

Datum: 25.06.2010

Vložil: petr

Titulek: nekupujte to dostanete 18kbps

nikdo vam nerekne o FUP ze je pocitana po tydnech. poridil jsem si start s 500MB - prvni den jsem pri testovani stahnul 180MB a prisla mi sms ze jsem prekrocil limit a mam 15-19kbps. stranka seznam.cz se nacita 1,3minuty, nepouzitelne svinstvo

Odpovědět

—————

Datum: 05.06.2009

Vložil: H.

Titulek: HSDPA / 450 MHz ..??

Jste si jisti, ze UMTS/HSDPA jede na 450 MHz (to by se asi rusilo s CDMA, nemyslite? A melo by vetsi dosah, nez jen par seet metru od BTS).

Zde v krajine Ceske, jede UMTS na 2100 MHz - opravte me, pokud se mylim...

Odpovědět

—————

Datum: 13.12.2008

Vložil: Milan Riečan

Titulek: Mam dotaz...

Dobry den nevi nekdo jake je pokryti od O2 mobilnim internetem ve vesnici jmenem Krakovčice,jaka by tam mela byt prumnerna rychlost a maximalni?predem dekuji za odpoved na Riciik@Centrum.cz

Odpovědět

—————

Datum: 23.11.2008

Vložil: Aleš

Titulek: mobilní připojení

chtěl bych poradit s mob. připojením co by nejlíp v této lokalitě vyhovovalo děkuji za radu

Odpovědět

—————





Anketa

Jakou technologie využíváte?

GRPS (39)
25%

EDGE (10)
6%

UMTS (17)
11%

CDMA (66)
42%

HSDPA (21)
13%

Jiné (4)
3%

Celkový počet hlasů: 157